5. jaanuar 2014

Täidetud liharullid

On viimane aeg soovida Head uut aastat kõigile Põlled ja papud sõpradele! Meie uus aasta saabus koduselt ja rahulikult, aga mitte vaikselt, sest kärtsu ja mürtsu oli ümber maja ikka korralikult! Tiburull jäi kell 9 magama ja ärkas uuesti kell 1, siis kui suurem paugutamine juba möödas oli. :) Nagu plaanis oli, tegin söögiks kartulisalatit, kotlette ja tiramisut. Kaks esimest on ju nö klassika (ilmselt on klassika kõigi jaoks küll erineva tähendusega, nagu koduste toitude puhul ikka), aga seekordse tiramisu retsepti leidsin blogist Armastus küpsetamise vastu. Tasub proovida! Pean isegi selle uuesti ette võtma, sest seekord jäi tiramisu külmas seismise aeg veidi lühikeseks.

Tahtsin aga hoopis jagada oma eilset liharullide tegemise kogemust. Veetsin peale jõule ühe mõnusa päeva oma parimate sõbrannadega Vihula mõisas, kus õhtusöögiks sõin kanarulli. See maitses nii hea, et tekkis soov ka ise midagi rulli keerata. :) Tõin siis eile poest terve kilo sea väisfileed ja rulli see keeratud sai.


Otsisin kõigepealt internetist erinevaid liharullide retsepte, aga kuna neist ükski ei olnud minu meelest päris see, mis tarvis (ma tõesti ei viitsi liha tund aega hautada jne), siis tegin nii, nagu arvasin, et võiks päris OK välja kukkuda. Kukkus ka, seega julgen jagada.

Vaja läks:
1 kg sea välisfileed
1 väiksem purk sibulamoosi, mille võib asendada nt mõne endale meelepärase grillkastmega vms:)
1 pakk musti kuivatatud ploome
1 pakk sinihallitusjuustu
soola ja pipart maitse järgi
soovi korral porgandeid vm sobivat garneeringuks

Lõikasin fileest keskmise paksusega viilud, mille mu mees lahkelt õhukeseks haamerdas (teen seda alati läbi toidukile, siis ei jää liha haamri külge kinni). Maitsestasin (tegelikult juba enne haamerdamist) liha ja soolaga. Vahele asetasin umbes teelusikatäie sibulamoosi  ning 1-2 ploomi, keerasin liha rulli ja torkasin hambatikuga kinni. Kuna mul sibulamoosi nii palju polnud, et oleks iga lihatüki vahele jagunud, siis ülejäänud liharullid tegin nii, et asetasin vahele tüki sinihallitusjuustu ja 1-2 ploomi. Kasutan tavaliselt Paladdini helesinise paberiga kolmnurkset sinihallitusjuustu. See maitseb mulle ja on ka üks soodsamaid ning saadaval igas suuremas (ja väiksemas) poes. Sibulamoosi tõi mulle sõbranna jõuludeks. See oli enda tehtud ja ma ausaltöelda ei tea, kas midagi sellist on ka meie kaubanduses saadaval. Suutsin tuvastada, et see sisaldas endas suuremas koguses sibulat, rosinaid, mett ja kaneeli. Ilmselt veel midagi, aga kindel pole. Samuti ei tea ma (veel), kuidas seda täpselt tehakse. :)

Kui liha oli rullideks keeratud, pruunistasin neid õlisel pannil veidi mõlemalt poolt, seejärel ladusin klaasist ahjuvormi, valasin alla veidi vett (nii et põhi oleks kaetud), puistasin peale paar peotäit viilutatud porgandeid, mis mul sügavkülmas seisid ja oma aega ootasid ning küpsetasin ca 200C juures nii 15-20 minutit. See oleneb niikuinii ahjust, kaua läheb, et liha valmis oleks. Kõige lõpus keerasin mõneks minutiks ahju 250C peale ja grillisin liha pealt veidi.


Kui liha oli küps, serveerisin seda balsamiäädika dressingus frillice salati, tomati ning kurgiga. Kartulit sööme me harva ja eile neid ka ei keetnud. Liharulle sai aga kilost lihast päris palju, seega sõime neid ka täna keedetud kartuliga ning lihaleemest tehtud kastmega. Maitses samuti hea!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Aitäh, et võtsid aega!